Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Infó vonal +3630/575-8000

CountryTours ikon

Country Tours

Szabadságán legyen szabad!

Utazás

Palóc Grand kanyon

Palóc Grand kanyon

2018. szeptember 15.

 

 

Ki gondolná, hogy milyen izgalmas földtörténeti érdekesség húzódik meg hazánk egyik északi szegletében, a Cserhát hegyei között? A vadregényes táj egyike, hazánk egyik nyugalmat árasztó, varázslatos szurdokvölgye.

Kellemes reggeli időpontban indulunk a magyar-szlovák határt jelző Ipoly folyó mellett húzódó Nógrádszakál településre. A községben haladó főút mellett találjuk a Páris-patak szurdokvölgyét jelző táblát, ahonnan néhány lépés után már láthatjuk a két oldalt 20 méterre is magasodó, néhány méter széles szurdok elejét. A többek által Palóc Grand kanyonként is emlegetett természetvédelmi terület a maga nemében igazi különlegesség. 14-16 millió évvel ezelőtt a mai patak elődje, egy nagy folyó rakta le itt a hordalékát, jóval később pedig, 10-20 ezer éven át a Páris formálta, csiszolta a patakvölgyet. Ennek eredményeként ma ámulattal nézzük a több millió éves, lazább, kavicsos üledéket, felette pedig természetes védelmezőjét, a tufába ágyazódott szilárdabb, keményebb rétegeket, melyek megőrizték az egykori levéllenyomatokat és őslénytani leleteket is.

Innen Fülekre utazunk, impozáns várának megtekintésére.  A város közepén magasodó vár egy tűzhányóra épült. A várat 1250 körül rablólovagoktól szerezte meg IV. Béla királyunk. Őt követve gyakran váltották egymást a tulajdonosok. Egy időben a híres vagy hírhedt Csák Máté is birtokolta, de a Rhédey család és Wesselényi Miklós tulajdonában is volt. Legmagasabb pontjáról lenyűgöző kilátás nyílik a városra és a környező Cseres-hegységre. Vásárlási és ebédelési lehetőség. Hazaérkezés az esti órákban.

 

Utazás: luxus kivitelű autóbuszban

Felszállóhelyek: Nagykőrös, Kecskemét, Cegléd

Ellátás: önellátás

Fakultatív ebéd: kb. 12 €

Részvételi díj: 7.500 Ft

Törzsutaskedvezmény, és előfoglalási kedvezmény 03.31-ig: 600 Ft

Belépő: 3 Euro, gyerek/nyugdíjas 2 €, 70 év felett ingyenes

Biztosítás: 660 Ft 

 

A programok sorrendje felcserélődhet, előre nem látható okok miatt változhat!

Az utazás min. 35 fő részvételével indul.

 

Utolsó módosítás dátuma: 2018.01.28.