Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom

Infó vonal +3630/575-8000

CountryTours ikon

Country Tours

Szabadságán legyen szabad!

Palóc Grand kanyon

Palóc Grand kanyon

2018. szeptember 15.

 

 

Ki gondolná, hogy milyen izgalmas földtörténeti érdekesség húzódik meg hazánk egyik északi szegletében, a Cserhát hegyei között? A vadregényes táj egyike, hazánk egyik nyugalmat árasztó, varázslatos szurdokvölgye.

Kellemes reggeli időpontban indulunk a magyar-szlovák határt jelző Ipoly folyó mellett húzódó Nógrádszakál településre. A községben haladó főút mellett találjuk a Páris-patak szurdokvölgyét jelző táblát, ahonnan néhány lépés után már láthatjuk a két oldalt 20 méterre is magasodó, néhány méter széles szurdok elejét. A többek által Palóc Grand kanyonként is emlegetett természetvédelmi terület a maga nemében igazi különlegesség. 14-16 millió évvel ezelőtt a mai patak elődje, egy nagy folyó rakta le itt a hordalékát, jóval később pedig, 10-20 ezer éven át a Páris formálta, csiszolta a patakvölgyet. Ennek eredményeként ma ámulattal nézzük a több millió éves, lazább, kavicsos üledéket, felette pedig természetes védelmezőjét, a tufába ágyazódott szilárdabb, keményebb rétegeket, melyek megőrizték az egykori levéllenyomatokat és őslénytani leleteket is.

Innen Fülekre utazunk, impozáns várának megtekintésére.  A város közepén magasodó vár egy tűzhányóra épült. A várat 1250 körül rablólovagoktól szerezte meg IV. Béla királyunk. Őt követve gyakran váltották egymást a tulajdonosok. Egy időben a híres vagy hírhedt Csák Máté is birtokolta, de a Rhédey család és Wesselényi Miklós tulajdonában is volt. Legmagasabb pontjáról lenyűgöző kilátás nyílik a városra és a környező Cseres-hegységre. Vásárlási és ebédelési lehetőség. Hazaérkezés az esti órákban.

 

Utazás: luxus kivitelű autóbuszban

Felszállóhelyek: Nagykőrös, Kecskemét, Cegléd

Ellátás: önellátás

Fakultatív ebéd: kb. 12 €

Részvételi díj: 7.500 Ft

Törzsutaskedvezmény, és előfoglalási kedvezmény 03.31-ig: 600 Ft

Belépő: 3 Euro, gyerek/nyugdíjas 2 €, 70 év felett ingyenes

Biztosítás: 660 Ft 

 

A programok sorrendje felcserélődhet, előre nem látható okok miatt változhat!

Az utazás min. 35 fő részvételével indul.

 

Utolsó módosítás dátuma: 2018.01.28.